Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij elastische tape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteund het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Tegenwoordig wordt deze vorm van tapen met verschillende kleuren tape veel gezien in de sport.

 

Wat is medical taping?

Medical taping is een bepaalde manier van tapen waarbij je spieren worden ondersteund in hun functie. Er wordt namelijk gedacht dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook belangrijk zijn voor lichaamstemperatuur, bloed- en lymfecirculatie.

Bij normaal tapen wordt je bewegingsvrijheid van een bepaald gewricht verkleind. Ook komt er een grotere druk op de huid. Bij medical taping is dat juist niet de bedoeling en daarom wordt een elastische tape gebruikt.  Deze tape heeft dezelfde elasticiteit en gewicht als je huid. Ook heeft de medical tape een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes is. Doordat de druk op de pijnreceptoren onder de opperhuid ook minder wordt, heb je door het tapen waarschijnlijk ook minder pijn. Verder kun je met medical tape gewoon bewegen doordat het elastisch is. Dat kan dus niet met normale sporttape.

 

Wanneer krijg je medical taping?

Je kunt medical taping in meerdere gevallen gebruiken. Medical taping kan slappe spieren weer op spanning brengen, maar kan ook gespannen spieren rust geven. Bij sportblessures kun je medical tape krijgen voor het verminderen van vocht en ontstekingen, maar ook bij overbelasting. Medical taping kan worden gebruikt voor het ondersteunen van je gewrichten. Vele sporters tapen bijvoorbeeld hun knie voor extra ondersteuning. Tot slot wordt medical tape ook wel eens gebruikt als je houdingsproblemen hebt.

Verder kan het pijn verminderen en bloedcirculatie en lymfeafvoer verbeteren. In andere gevallen kan medical taping ook worden gebruikt om hoofdpijn te verminderen.

 

Hoe gaat medical taping in zijn werk?

Voordat je getapet wordt, wordt er aan je gevraagd om geen bodylotion op te smeren. Verder is het handig als er geen haar zit op de plek die getapet moet worden; dan plakt de tape beter.

De medical tape kun je een paar dagen laten zitten. Deze is namelijk anti-allergisch, ventilerend en huidvriendelijk.  Je kunt er gewoon mee douchen. Als je de tape gaat verwijderen is het handig de huid strak te trekken en de tape rustig van de huid af te rollen.

 

Bijwerkingen en complicaties bij medical taping

Voor zover bekend zijn er geen bijwerkingen van de medical tape. Het kan zijn dat je last van jeuk hebt de eerste twintig minuten nadat de medical tape is geplakt. Dat is niet erg. Mocht de jeuk lang aanhouden kunt u het beste met de therapeut overleggen wat te doen.

 

Mocht u willen weten of medical taping iets voor u kan doen, neem dan contact met ons op.

Kunnen wij u helpen met medical taping?

Stuur een bericht om een afspraak te maken

Medical taping
Eric helpt mij altijd geweldig, ik ben snel pijnvrij en mijn fysieke problemen zijn dan opgelost. Hij zoekt naar de onderliggende blokkade en lost deze op. Top! Ik raad hem iedereen aan.

Dhr. Van Santen, 52 jaar uit Arnhem